Arkiva Kategorie: Çameria

Vallja e Osman Takes


Karakteri historik I valles ‘ Osman Taka’ (Osmani ka qenë kërcimtar popullor me famë dhe kacak në kohën e Turqisë), dëshmohet një nga këngët më të vjetër came.  Kjo valle interpretohet në tri variante. Varianti I pare: kërcehet nga dy veta, por rolin kryesor e luan valltari I parë. Varianti I dytë: Luhet nag dy burra , shoqeruar me naze. Rolin kryesor edhe ketu e ka I pari, kurse I dyti kryen funksionin e mbajtësit. Lexoni pjesën e mbetur të këtij zëri

Karakteristike e valleve çame


Në sferën e hapur të krahinave etnografike-koreografike të shqipërisë, shquan edhe Camëria. Ajo është krahina më jugore e banuar prej shqiptarëve. Gjeografikisht ajo gjendet më shumë jashtë kufijve të sotëm shtetërorë, në Greqi: prandaj vetkuptohet që një valle nga filati, Pramithia, Igumenica është valle came, shqiptare.Në traditën etnografike të Camërisë dhe përgjithësisht në atë shqiptare, valet njihen të luajtura kryesisht vec nga gratë e vec nga burrat. Lexoni pjesën e mbetur të këtij zëri